'Die telefoontjes hebben mijn leven veranderd'

'Die telefoontjes hebben mijn leven veranderd'

Het leven van 538-dj Mark Labrand (31) verandert binnen no time tijdens een fietstochtje op de Professor P.S. Gerbrandyweg. Als middelbare scholier fietst hij op het einde van een dinsdagmiddag in maart van het VCL aan de Van Stolkweg naar het centraal station. “Ik had mijn telefoon uitstaan. Het was een oude Sagem met een Dutchtone-abonnement. En hier ongeveer zette ik mijn telefoon aan”, zegt Mark, wijzend naar een plek op het asfalt van de Professor P.S. Gerbrandyweg. ‘Toen had ik twee oproepen gemist: een van 3FM en een van 538, waarbij ze allebei zeiden dat ik op gesprek mocht komen.”

In zijn examenperiode zit Mark nog bij de lokale radio: bij Stadsradio Delft en Zoetermeer FM. “Ik stond als een soort idioot te popelen om op de landelijke radio te gaan. Ik had een demo gestuurd naar 3FM, die hadden een nachtopleiding, vlak erna ook nog naar 538."

Wat uiteindelijk resulteert in de twee gemiste oproepen. De keuze tussen 3FM en 538 is voor Mark snel gemaakt. “Ik wist dat 538 een dj-school had, net als 3FM, maar het verschil tussen die twee was dat je bij 3FM meteen de zender op kon en bij 538 werd je eerst achter de schermen begeleid. Daarna kon je eventueel een on air-programma krijgen. Dus ik ging eerst bij 3FM op gesprek en ik kreeg meteen een contract aangeboden: in de donderdagnacht van drie tot vier uur kon ik gaan uitzenden. En die kans heb ik meteen gepakt. 538 heb ik netjes afgebeld.” Uiteindelijk komt de radioman toch bij 538 terecht. “Al die tijd dat ik bij 3FM, Yorin FM en SLAM heb gezeten, heb ik goed contact gehouden met 538. Want ik kreeg in de jaren dat ik radio maakte steeds meer door dat 538 echt de droom voor mij was.”

Den Haag

Een Hagenaar wil Mark zichzelf niet noemen. “Ik heb nooit in Den Haag gewoond. Maar als ik hier terugkom, dan voelt het echt als thuiskomen. Ik ben een periode alleen maar naar huis gegaan om te gaan slapen, de rest deed ik allemaal hier. De herinneringen van mijn pubertijd liggen allemaal in Den Haag. Je kent het wel: schoolfeestjes, stappen in de Westwood, tennissen bij Leimonias, naar de bioscoop en mijn eerste vriendinnetjes heb ik hier gehad.” Waar werden de eerste vriendinnetjes mee naartoe genomen? “Bij het VCL hadden we het Van Stolkpark en daar gingen we dan vaak naartoe. En toen raakte ik ook nog goed bevriend met iemand die daar in de buurt woonde. Zijn ouders hadden een huis aan de Hogeweg – het hield niet op, zo groot! En dan kreeg ik af en toe de sleutel van zijn kamer. En dan kon ik, ik was toen zestien of zeventien jaar oud, af en toe met mijn meisje naartoe. Dan kwam ik daar af en toe binnen en was daar weer iemand anders”, zegt hij hardop lachend. “Dus er waren echt een stuk of tien sleutels in omloop, volgens mij.”

Mark komt minimaal eens per jaar terug in ‘zijn’ stad. “We hebben een traditie met de familie Ciampichetti, een Italiaanse familie, zij hebben een pizzeria gehad in het centrum van Den Haag. We vieren ieder jaar Kerst met elkaar. Ze hebben een heel fijn huis bij de Laan van Meerdervoort. Een supergrote tafel met eten en wijn. En ze hebben een idioot grote kerstboom. Dus daardoor ben ik ieder jaar in Den Haag te vinden.”