'Den Haag is voor mij de media-hoofdstad'

'Den Haag is voor mij de media-hoofdstad'

 

Ivar Lingen is onder meer werkzaam als journalist bij Omroep West, NPO Radio 1 (Kamerbreed en EenVandaag) en hoofdredacteur van De Oud-Hagenaar. Ivar is een echte Hagenaar: hij maakte voor zijn studie journalistiek een uitstapje naar Utrecht, maar is altijd blijven wonen in zijn geboortestad. En niet van plan er ooit weg te gaan. Zijn favoriete plek? Christelijk College De Populier.

“Christelijk College De Populier heeft een speciale plek in mijn hart. Ik heb daar ontdekt dat ik journalist wilde worden. In 2009 was ik met een paar mede-leerlingen tien dagen naar Malawi om daar voor Edukans onderwijsprojecten te bezoeken; mijn eerste stukken schreef ik daarover in de schoolkrant. Na die reis heb ik een interview gedaan voor Omroep Rijswijk, waar ik ben blijven hangen als presentator. Ik had nooit geweten dat ik radio maken zo leuk vond.

Mijn eerste filmpjes heb ik gemaakt voor de jaarlijkse schoolmusicals. De eerste keer zette ik gewoon een camera midden in de zaal en heb de hele voorstelling zo opgenomen. Maar daarna werd ik elk jaar opnieuw gevraagd en ben ik gaan experimenteren met meerdere opnames en monteren.

Iedere tiener gaat natuurlijk naar school om van alles te leren. Maar voor mij hebben deze ontdekkingen echt mijn toekomst bepaald. De belangrijkste reden om naar De Populier te gaan, was dat mijn oudere broer er ook op zat en dat het hem goed beviel. Ik heb wel een paar andere scholen bekeken, maar daar voelde ik me toch minder thuis. Het leuke van De Populier is ook dat het zo'n relatief kleine school is: je bent daar geen nummer, een gevoel dat ik wel had op grotere scholen. De Populier voelde vanaf het eerste moment als een warm bad.

Ik kom er nog wel vaak, ook omdat ik nog steeds die filmpjes van de musicals maak. En toen De Populier honderd jaar bestond, heb ik ook mee geholpen voor het jubileum. Er lopen altijd wel mensen rond die je nog kent. En de leraren begroeten me vaak met 'hé, sterjournalist!'. Dat voelt wat ongemakkelijk, want ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik schrijf veel voor lokale media, ben hoofdredacteur van de Oud-Hagenaar en werk voor Omroep West en het Radio 1-programma Kamerbreed.

Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik denk niet dat ik hier ooit nog weg ga. Voor mijn werk moet ik vaak op het stadhuis en het provinciehuis zijn. En Kamerbreed wordt uitgezonden vanuit de Tweede Kamer, ook op een steenworp afstand van ons huis. Ik verken nu bij Omroep West het medium tv een beetje, maar ook in dat geval zou ik mij het liefste op de politiek richten en zit ik hier in Den Haag prima op mijn plek. Den Haag is voor mijn gevoel bij uitstek de media-hoofdstad van Nederland, veel meer dan Amsterdam of Rotterdam.

Maar Den Haag is ook zoveel méér dan alleen het Binnenhof. Ik vind het heerlijk om alleen of met mijn vriendin de fiets te pakken en gewoon een beetje rond te fietsen door de diverse wijken die de stad heeft. Je ontdekt altijd wel een plekje of een straatje dat je nog niet kent, of het nou in de Schilderswijk of de Vogelwijk is. Ondanks de grote verschillen en diversiteit van alle Hagenezen, straalt Den Haag een levendigheid en een saamhorigheid die ik nog niet in andere steden heb ervaren. En tegelijkertijd kan je er ook perfect tot rust komen, als je daar behoefte toe voelt.”