'Je vindt hier gemakkelijk je eigen plek'

'Je vindt hier gemakkelijk je eigen plek'

 

Renske Derkx is werkzaam als hoofdredacteur voor Scholieren.com, de grootste website voor middelbare scholieren van Nederland. Daarnaast is ze freelance fotograaf. Ze is de enige import-Hagenees van het team achter mijndenhaag.com: sinds drie jaar woont ze in de stad, maar ze is niet van plan deze ooit nog in te ruilen voor een andere woonplaats. Haar favoriete plek? Het Kessler-gebouw aan de De La Reyweg.

“Ik hou er heel erg om op de fiets te stappen en door de stad te rijden en foto's te maken van opvallende mooie gebouwen. Mensen kijken voor mijn gevoel veel te weinig om zich heen als ze door de stad rijden, iedereen kijkt alleen maar op zijn of haar mobieltje. Terwijl er zoveel tofs te vinden is op onverwachte plekken in Den Haag. Ik maak daar foto's van en plaats ze op Instagram, met als hashtag #buildingsarenotboring.

Er zijn natuurlijk heel veel wel-bekende plekken in het centrum die prachtig zijn en vooral opvallen vanwege de hoogte. Maar ik heb voor een relatief onbekend, maar prachtig gebouw gekozen: de Kessler Stichting aan de De La Reyweg. Het is zo'n mooi, zo'n tof gebouw, echt een kunstwerk. Maar het Transvaalkwartier is geen plek waar mensen naar toe gaan als ze er niet heel bewust moeten zijn. Ik kwam er ook toevallig langs tijdens rijles en ik was meteen verliefd op het gebouw. Het lijkt een soort Lego-gebouw, met rode, groene en gele steentjes op het dak.

Toen ik er later heen fietste om een foto te maken, zag ik pas hoe fantastisch ook de zijkant was, met prachtige kleine dakraampjes naast elkaar. Er zit een enorme symmetrie in het gebouw, daar kan ik heel blij van worden. Ik ben best perfectionistisch ingesteld, en ik denk dat de architect van dit gebouw dat ook was; er is zoveel aandacht aan details besteed. Het was trouwens nog een hele klus om de perfecte foto te maken. Ik moest op het zadel van mijn fiets gaan balanceren en over het hek hangen, terwijl ik doodsbang was dat mijn camera over het hek zou vallen en ik er niet meer bij zou kunnen.

Er zijn meer wijken die van dit soort pareltjes hebben: het Beatrixkwartier bijvoorbeeld, of Escamp, waar de laatste jaren heel veel opgeknapt is. Den Haag is daar niet uniek in, in Rotterdam is op architectuurvlak natuurlijk ook heel veel moois te vinden. Maar Den Haag staat er niet enorm bekend om, en dat maakt het eigenlijk des te leuker. Hagenezen houden er niet van zichzelf te overschreeuwen en dat pleit enorm voor ze, al zouden ze misschien soms wel wat trotser mogen zijn op wat hun stad allemaal te bieden heeft.

Ik ben een import-Hagenees, ik ben geboren in Veenendaal. Toen ik met mijn vriend op zoek ging naar een huis, hebben we eerst gezocht in Utrecht, waar we toen allebei studeerden. Maar we belandden toch in Den Haag, waar hij geboren en getogen is. Het is een stad waar je voor mijn gevoel heel gemakkelijk je eigen plekje vindt omdat er zoveel gebeurt en wordt geïnitieerd. Je komt zo snel mensen tegen die bruisen van de energie en open staan voor nieuwe ideeën. De stad is niet te groot, zoals Amsterdam - daar zou ik denk ik lastig zo snel kunnen aarden. Maar tegelijkertijd is Den Haag ook geen dorp, je kan hier ook wel eens een wandeling maken zonder dat je iemand tegenkomt die je kent. Je zit niet teveel op elkaars lip. Alles is dichtbij, maar tegelijkertijd heeft de stad ook heel veel ruimte."