'In andere steden kom ik niet graag'

'In andere steden kom ik niet graag'

'Ze valt op door haar leuke initiatieven en leidende rol bij evenementen. Ze is nu bezig met een project voor de GGD om jongeren voor te lichten over gedwongen huwelijken en vrije partnerkeuze.' Zo luidt het juryrapport over Ouafa Daouayry (19). De Haagse is dé uitblinker van 2016 op ROC Mondriaan. Haar favoriete plek in Den Haag is de Laan van Reagan en Gorbatsjov, tussen het station en het Malieveld.

Eerst nog even terug naar Ouafa: de negentienjarige Haagse voelt zich op het ROC volledig op haar plek. Maar dat was eerder, tijdens haar middelbare schooltijd op het Aloysius College, wel anders. "In 4 havo ben ik gestopt en dat was de beste keuze die ik heb gemaakt." Ze leerde alles en deed netjes haar best, zegt ze zelf, maar daar komt de eigenzinnige kant van Ouafa om de hoek: "Ik vroeg mij af: wat moet ik hiermee? Wat voor toegevoegde waarde heeft de havo? Ik ging met tegenzin naar school, want ik zag het nut er niet meer van in. Toen dacht ik: ik ga naar het mbo en ik zie het wel." En zo gebeurt het ook: Ouafa kiest voor de opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg. "Maar in de eerste week dacht ik al: dit is het niet.” Dus zocht ze naar een andere opleiding. Daar slaagde ze helemaal in. Ze volgt nu een studie tot sociaal-cultureel werker en is inmiddels al twee jaar onderweg. "Mijn plan is om volgend jaar mijn examen te halen en dan leraar te worden op de opleiding die ik nu volg. Maar eerst wil ik nog naar het hbo."

Dat is dus Ouafa. Behoorlijk uitgesproken voor een negentienjarige. Om tot rust te komen, zoekt ze een bankje op tegenover het water naast het Malieveld. Het pad heeft sinds kort zelfs een naam gekregen: de Laan van Reagan en Gorbatsjov. "Ik vind dit een heel fijn park in Den Haag", zegt Ouafa over deze plek. "Even lekker zitten als het allemaal even teveel wordt of je hebt geen zin om met iemand te praten. Want tegenwoordig ben je toch continu, in het echt of op social media, met iemand aan het praten. Dan ga ik hier gewoon even zitten en mijn telefoon staat dan uit. Dat is heel rustgevend."

"Ik ben hier ook een interessante man tegenkomen. Elke dag loopt hij hier een rondje. Dan loopt hij door het Haagse Bos, langs het Malieveld, en gaat hij gewoon met mensen praten. En dan gaat hij zitten, een praatje maken over het leven. Hij vraagt vaak hoe jij kijkt naar het leven en dan vertelt hij weer over zijn visie daarop. En daarna wenst hij je weer een fijne dag. Dan voelt het echt alsof je weer herladen bent, omdat je je hart hebt kunnen luchten aan een ‘stranger’."

Voor Ouafa is dat een belangrijk voordeel van ‘haar’ plek in Den Haag. Maar de stad heeft nog meer voordelen volgens haar: "Ik hou van Den Haag. Je kan alles doen in Den Haag. Wil je naar het bos, ga je naar het Haagse Bos. Wil je naar een parkje, ga je naar het Malieveld. Wil je naar het strand, ga je naar Scheveningen. Wil je gaan snowboarden, ga je naar De Uithof. Je hebt alles in Den Haag. In andere steden kom ik niet graag. Ik heb wel een zus in Amsterdam wonen, dus daar ga ik af en toe heen. Het heeft wel dingen die vergelijkbaar zijn met Den Haag, maar het is niet als Den Haag. Ik ben altijd blij als ik weer terug ben."