'Je komt hier in aanraking met de jongeren van de shishalounges'

'Je komt hier in aanraking met de jongeren van de shishalounges'

Hij wil mensen een realistisch beeld geven van de Schilderswijk, hij helpt jongeren in ‘zijn’ wijk aan werk en heeft een enorm netwerk in Den Haag. Nordin Tahboun (24) hielp in 2015 negentig jongeren aan werk vanuit zijn stichting MJG (Multicultureel Jongeren Geluid) en dit jaar gaat hij waarschijnlijk over dat recordaantal heen.

Nordin is opgegroeid in de Van Ostadestraat in de Schilderswijk. Tijdens zijn vwo-opleiding op het Edith Stein College aan het Louis Couperusplein heeft hij veel verleidingen moeten weerstaan om niet ‘een andere kant op te gaan’, zoals hij het zelf zegt. “Dan stapte ik op vrijdagochtend m’n deur uit om naar school te gaan en dan zie ik vrienden van mij die net van een bank- of woningroof komen”, vertelt hij. “Ik ging met het openbaar vervoer naar school, had geen geld op zak en dan kwam ik jongens tegen met zulke stapels geld. Ik kan er heel rationeel over nadenken, maar je zou op zo’n moment ook een andere keuze kunnen maken. Het werd vaak indirect, maar soms ook direct, aan mij gevraagd om aan een overval mee te doen.”

Het is de sterke persoonlijkheid van Nordin die hem op het juiste pad houdt. Hij toont doorzettingsvermogen: na zijn vwo doet hij bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en hij is nu bezig met een master ‘crisis and security management’. Ondertussen kwam hij aan een baantje via de stichting Giving Back, die jongeren uit de Schilderswijk koppelt aan het bedrijfsleven en de publieke sector. “Zo ben ik terechtgekomen bij PricewaterhouseCoopers. Dat was voor mij een enorme droom die uitkwam, want ik kom uit de Schilderswijk en ik werk dáár.” Zijn gedachte was dat hij bij PwC zou kunnen blijven werken als hij klaar zou zijn met zijn studie. “En dan zou ik een auto van de zaak krijgen. Dat is het plaatje dat je voor ogen hebt.” Maar hij neemt na zes maanden ontslag, terwijl PwC hem een contract zou aanbieden als hij afgestudeerd was.

Reden voor het ontslag was dat hij zich daar niet gelukkig voelde. “Je werkt bij een multinational, het duurt een kwartier voordat je op de afdeling bent waar je moet werken, je bent maar een nummertje, er is een ellebogencultuur en het gaat alleen maar over geld. Toen dacht ik: moet ik dit de komende vijftig jaar gaan doen? Voor mij was dat wel het moment dat ik ging nadenken: wat wil ik nu echt?"

Het antwoord lag bij de stichting Giving Back. Daar kwam hij erachter dat hij anderen wil helpen bij hun ontwikkeling. “Na mijn ontslag ben ik meteen als vrijwilliger begonnen met het organiseren van kleine activiteiten in de wijk, heel laagdrempelig. Toen ben ik in aanraking gekomen met ambtenaren van de gemeente en welzijnswerkers. Langzaamaan merkte ik dat het welzijnswerk in Den Haag zwak was. Zwak, in die zin dat het een vorm van bezigheidstherapie was. Het ging niet daadwerkelijk om mensen helpen, maar om activiteiten in de buurt organiseren om te laten zien dat ze iets doen. Maar er is geen ‘maatschappelijke outcome’. Dus: je organiseert een voetbaltoernooi voor duizend van die gasten uit de Schilderswijk, maar wat is het maatschappelijk effect? Hebben ze een baan? Gaan ze nu de volgende keer niet joelen tegen PowNews?” Nordin zocht naar een pand, vond er één aan de Hoefkade, stelde een team samen en met dat team bedacht hij een filosofie om jongeren in de wijk aan werk te helpen.

De Hoefkade is de ideale plek voor de stichting MJG, vindt Nordin. “Je zit in het midden van de Schilderswijk. Je komt hier in aanraking met de jongeren van de shishalounges, maar ook met ondernemers. We hebben een aantal welzijnswerkers die we inzetten op verschillende pleintjes, zoals het Jacob van Campenplein, en zij praten met jongens die daar hangen. De eigenaren van de shishalounges en barretjes kennen ons ook.” Nordin hoopt vanuit MJG de jeugd in de Schilderswijk een betere toekomst te kunnen bieden: “Misschien bereik ik honderden mensen, in plaats van miljoenen mensen, maar je moet ergens beginnen. En je kan niet in je eentje de wereld veranderen.”