'Op maandagavond trappen we een balletje tegen de lokale jeugd'

'Op maandagavond trappen we een balletje tegen de lokale jeugd'

D66'er Sjoerd Sjoerdsma (35) werkte onder meer voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Kabul, sinds 2012 is hij lid van de Tweede Kamer. Zijn favoriete plek in Den Haag is het Oranjeplein. 

“Dit is een van de allerleukste pleintjes”, vertelt Sjoerd Sjoerdsma, zittend onder een boom die met de bladeren de warme zonnestralen enigszins tegenhouden. “Een paar jaar geleden ben ik in de Stationsbuurt komen wonen en daar ontdekte ik dit pleintje. Hier wordt ’s avonds de ramadan gevierd, maar hier wordt ook met een toneelstuk het christelijke paasfeest uitgedragen. Hier spelen de kinderen van Zweedse expats en de lokale school uit de Schilderswijk gaat hier gymmen. Een ontmoetingsplaats van verschillende mensen die in Den Haag wonen heb je eigenlijk bijna nergens zoals hier. Ik heb zelf veel vrienden met kinderen en we gaan vaak hier naartoe, omdat het hier altijd gezellig is.”

Zelf speelt hij ook regelmatig op het Oranjeplein. “Ik voetbal hier met een aantal D66’ers regelmatig op het ‘veldje’, zoals met Duane van Diest en Henk-Jan Oosterhuis. We spelen meestal op maandagavond. We worden ook altijd uitgedaagd door de lokale jeugd en dat loopt meestal niet zo goed voor ons af”, zegt hij lachend. “We verliezen niet alleen, maar we worden ook ‘gepoort’ waar we bij staan. We worden echt gedold.”

Sjoerd vindt de Stationsbuurt prettig om te wonen, maar voordat hij hier in september 2015 kwam wonen, dacht hij daar toch anders over. “Hollands Spoor heeft de reputatie ’s avonds een beetje een grimmige plek te zijn. En toen kwam ik hier en zag ik dat de gemeente de boel heel erg had opgeknapt. Vervolgens ging ik de buurt een beetje verkennen en liep ik tegen dit parkje aan. Ik vond het een soort groene oase die de buurt heel erg aantrekkelijk maakt. Plots is de buurt een stuk vriendelijker dan dat het voor mij eerst leek.”

“Het idee van de Stationsbuurt was ook dat het een soort Archipelbuurt zou worden. Dat het alleen maar statig zou zijn. Maar de grond was zo drassig destijds dat de ‘welgestelde inwoners’ hier niet wilden wonen. Grappig feitje: toen er in de crisis in 1929 zoveel werklozen waren, werd op dit plein een werklozencompetitie voetbal gestart, waaruit VV Oranje is ontstaan. En die zijn weer een paar keer kampioen geworden van de hoofdklasse amateurvoetbal.”

Sjoerd, die in 2010 als diplomaat naar Afghanistan en de Palestijnse gebieden gaat, is ook een groot fan van de Indische eettentjes in Den Haag. “Mijn grootouders hebben tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië gewoond en dus de Indische keuken mee naar huis genomen. Ik ga zelf vaak naar een zaak die de ouders van een vriendin van mij runnen. Ik ben niet zo’n Soeboer-klant als de premier is, maar één ding staat vast: er zijn hier zo onwaarschijnlijk veel lekkere eettentjes!”