'Bij een naaktshoot zoek ik puurheid en vrouwelijkheid op'

'Bij een naaktshoot zoek ik puurheid en vrouwelijkheid op'

 

Annick Meijer (27) studeerde in 2013 af aan de Willem de Kooning Academy Rotterdam en deed daarvoor de Fotovakschool. Inmiddels werkt ze als freelance fotografe voor verschillende mode- en lingeriemerken. Haar favoriete plek in Den Haag zijn de duinen vlakbij het Markenseplein, waar ze haar eerste naaktshoot fotografeerde.

Als we door de duinen tussen Strandafslag 10 en het Markenseplein in Duindorp lopen, wijst Annick Meijer (27) naar de plek in het Westduinpark waar ze haar eerste naaktshoot fotografeerde.

Annick portret2.jpg

“Dat was echt heel gaaf. We deden het op een plekje waar niemand voorbij liep, waardoor het ook heel rustig en heel fijn was. En natuurlijk op een gave locatie. Ik hou van natuur en om dat mee te brengen in mijn fotografie.”

Den Haag telt zo’n tien kilometer strand en duinen, dus waarom kiest ze specifiek deze plek? “Een vriendinnetje stelde het voor om hier een fotoshoot te doen. Deze plek is mij daardoor bijgebleven.” 

“We zijn niet gestoord tijdens de naaktshoot. Maar we zaten eigenlijk ook op een plekje waar we niet mochten komen.” Kost het Annick veel moeite om een model zover te krijgen dat ze voor de camera uit de kleren gaat? “Ik had haar al vaker gefotografeerd, ook naakt. Nu gingen we dus ‘gewoon’ buiten een shoot doen. Ik heb vroeger op voetbal gezeten en met haar zusje in een team gezeten. En ik raakte daardoor weer in contact en je voelt dan een beetje aan of iemand het wel of niet zou willen. En toen zei ze: ‘Ja, hoor! Geen probleem! Hartstikke leuk! Ik heb al vaker op de Kunstacademie met naaktschilderen model gestaan.’ Annick zoekt in haar fotografie de puurheid en vrouwelijkheid op. “En je ziet veel emotie terug in mijn werk. Ik vind het heel mooi om dat te combineren met de natuur. Of het nu in een bos is of hier in de duinen; het zijn gewoon heel fijne plekken. Alles komt hier mooi samen.”

“Een ander meisje heb ik ergens in april bij het verlengde van het Malieveld, bij de Laan van Nieuw Oost-Indië, in het bos gefotografeerd. Dat was ook een naakshoot. Het was best een warme dag, weet ik nog. En daar liepen ook echt mensen voorbij. Kwam er opeens een oudere man met z’n vrouw voorbijlopen en die man keek dan zo en zei: ‘Koud, hoor!’ En zijn vrouw zie je dan echt denken: niet kijken, gewoon doorlopen. Haha!”

Ook al woont Annick pas een jaartje in Den Haag, het voelt nu als ‘haar’ stad. “Ik heb even in Leiden gewoond. Maar in Den Haag woonden veel vriendinnetjes en mijn vriend studeert deeltijd op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Daarnaast werk je voor fotografie niet op een vaste plek, maar ben je veel in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dus nu wonen we samen in Den Haag, want dit ligt heel centraal. Toch is de praktische ligging van Den Haag niet de enige reden dat Annick hier is komen wonen. “Wat maakt Den Haag? Het strand, de gezelligheid, de vriendinnetjes in de buurt en het is heel karakteristiek. En iedereen doet lekker z’n eigen ding. En Den Haag vind ik soms ook best wel creatief. In Amsterdam zijn het toch een beetje kliekjes, daar zoeken ze elkaar allemaal op. Maar in Den Haag doet iedereen z’n eigen ding. Iedereen is hier uniek en stoort zich niet aan een ander. Dat vind ik zo leuk aan Den Haag.”