'Het Westduinpark is super fotogeniek'

'Het Westduinpark is super fotogeniek'

Annemerel de Jongh is fanatiek hardloopster en runt haar eigen loop- en lifestylewebsite annemerel.com. Daarnaast schrijft ze elke week columns voor landelijk dagblad Metro. Haar favoriete plek in Den Haag is het Westduinpark.

Onderweg naar dit interview wandelt hardloopblogster Annemerel de Jongh (27) door het Westduinpark. “En toen zag ik een plek die super fotogeniek is. De kleur van het zand en de lucht en de bomen: het past gewoon allemaal bij elkaar.” Ze laat de foto zien. “Hier, deze foto heb ik lopend gemaakt. Dat je dan met je iPhone toch zo’n shot kunt maken.” En al 153 likes, in vijftien minuten. “Dus ik ben niet de enige die het mooi vindt”, zegt ze lachend.

“De eerste keer dat ik hier kwam, was in 2011. Toen was ik net in de Vlierboomstraat gaan wonen. En omdat ik de straten nog niet zo kende, ging ik steeds bij mijn ouders in Monster hardlopen, waar ik was opgegroeid. Maar na een maand dacht ik: ‘Hallo, wat is dit voor onzin? Ik kan ook gewoon hier gaan hardlopen!’ Toen kwam ik in het Westduinpark en dacht ik: ‘Wow, het is hier echt super mooi’.”

Drie tot vier keer in de week is ze nu in het Westduinpark. Annemerel: “Ik denk dat dit wel een van de rustigste plekjes van Den Haag is. Mensen gaan naar Scheveningen óf ze gaan naar Kijkduin. Daarom wordt dit ook wel ‘het stille strand’ genoemd. Dus het is volgens mij helemaal niet zo raar dat ik dit een rustig plekje vind, haha!”

Het Westduinpark voelt voor Annemerel heel vertrouwd. “Omdat ik hier al zo vaak ben geweest. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken, maar ik vind het ook fijn om ergens terug te komen waar ik weet waar ik ben. Ik weet echt niet ieder paadje hier, maar het voelt wel echt als ‘mijn plekje’. Ik heb weleens door het Zuiderpark gelopen om het te ontdekken, maar daar blijf ik niet naar terugkomen. Dat heb ik met het Westduinpark wel.”

Past volgens Annemerel het fenomeen hardlopen een beetje bij een statige stad als Den Haag? “Ik kom hier in Den Haag veel minder jonge meiden tegen tijdens het lopen dan als ik in Amsterdam zou lopen. Als je in het Vondelpark loopt, dan is er altijd wel iemand die mijn blog leest of die ik ken. Maar dat heb ik hier niet. Hier kom ik eigenlijk vooral mannen uit de Vogelwijk tegen – van die vaders... Heel leuk! Ik zeg altijd goedemorgen of goedemiddag. En mensen groeten ook gewoon terug! Terwijl in Amsterdam niemand elkaar meer groet. Daar zijn ze veel asocialer. Daarnaast: als je in het Vondelpark loopt en daar iedereen gaat begroeten die hardloopt, dan is dat meer een work out dan dat je aan het hardlopen bent”, zegt ze lachend.