Ivar LingenBINK36

'Den Haag is de stad waar ik droom'

Ivar LingenBINK36
'Den Haag is de stad waar ik droom'

Omar Munie (31) is met zijn bedrijf Omar Munie Clothing niet alleen bekend in Den Haag, maar over de hele wereld. Munie maakte onder meer ontwerpen voor KLM en De Bijenkorf en lanceerde afgelopen maand het 'Omarm-bandje'. Zijn favoriete plek in Den Haag is de plek waar het voor hem allemaal begon: Binckhorstlaan 36. 

“Ik zat op een mbo-school, de mode- en vakopleiding. Ik won de prijs als beste mbo-leerling van Nederland, van de 600.000 mbo-studenten. Toen ik de prijs won, kreeg ik deze ruimte als atelier aangeboden voor de eerste twee jaar. Dit was toen leeg.

Mijn opdracht was eigenlijk: dit mag je gebruiken, je hebt nu wat bekendheid opgebouwd en probeer met die bekendheid andere creatieve ondernemers hiernaartoe te trekken”, herinnert tassenontwerper Omar Munie. Hij nam het aanbod aan, want het was beter dan waar hij eerst zat, namelijk in een antikraakpand aan de Grovestinsstraat in Moerwijk.

Tien jaar geleden was dat. De rest is geschiedenis. In het atelier aan de Binckhorstlaan 36 – in de volksmond ook wel BINK36 genoemd – worden nu 150 tassen in een week tijd gemaakt. En ook het hele gebouw zit nu stampvol: “Overal zitten creatieve ondernemers. Hiernaast zit een fotograaf, daar weer naast een kunstenaar. En dat terwijl eigenlijk niemand hier durfde te huren.”

Aanvankelijk mocht hij alleen het atelier gebruiken – zo’n 150 vierkante meter. “Maar omdat niemand hier nog zat, ging ik ook een ruimte ernaast een beetje inrichten alsof het mijn eigen woonkamer was. En uiteindelijk ging het allemaal zo hard, dat we dit wel nodig hadden.” Omar Munie beweegt zich het grootste deel van de week op deze 400 vierkante meter. “Ik weet nog niet of dit mijn tweede huis is. Het kan ook net zo goed mijn eerste huis zijn. Ik denk dat ik hier vaker ben dan thuis.”


Dromen

“Dit voelt voor mij als een stukje droom waar ik altijd in heb geloofd. Soms gaan die dingen heel snel: je droomt, je doet je best, je werkt keihard, je bereikt heel veel dingen en dan vergeet je – soms – eigenlijk waar het begonnen is. Het gaat niet opzettelijk dat je het wilt vergeten, maar het gaat gewoon heel hard. Dus als ik hier weer kom, dan is het allemaal weer even ‘back to basic’. Dan denk ik: Omar, doe gewoon alsof het je eerste dag is.”

Inmiddels is hij wel toe aan een ‘next step’, zegt hij zelf. Hij heeft verschillende aanbiedingen gekregen. Zo vroeg de wethouder van New York om het hele atelier te verplaatsen naar ‘the Big Apple’. Maar hij piekert er niet over om te verhuizen naar een andere stadsteden. “Den Haag is toch echt mijn plekje. Den Haag is de stad waar ik droom, waar ik de kansen heb gekregen. Den Haag voelt voor mij echt als thuis.” En dus belooft Omar Munie ons, dat áls hij zijn atelier gaat verhuizen, hij niet verder zal kijken dan Den Haag.

En dat terwijl Omar Munie in zijn antikraakpand altijd een schilderij met een foto van het straatbeeld van New York voor zich had hangen, met als doel ‘dat ik daar ook mijn tasjes wilde verkopen’. En dat is hem ook gelukt. “Maar daar wonen is toch iets anders.” Wat op Omar Munie van toepassing is: groot worden door klein te blijven.