'Een Afrikaan zie je niet snel een Turkse pizza maken'

'Een Afrikaan zie je niet snel een Turkse pizza maken'

 

Vincent Abader (20) maakt al drie jaar filmpjes. Onder de naam VinnyVines weet hij zijn ruim 70.000 volgers op Instagram aan het lachen te maken met zijn typetjes. Zijn favoriete plek in Den Haag is de City-Market aan de Nieuwstraat.

 “Het begon anderhalf jaar geleden”, vertelt Vincent, die in Loosduinen woont. “Ik was onderweg naar de Zara voor een sollicitatie en toen ik hier voorbij liep voor een burgertje, zag Onur van de City-Market dat ik m’n cv in m’n handen had. Ik kende hem niet, maar hij kende mij wel – van de sociale media. En toen vroeg hij: ‘Wat wil je gaan doen? En welke kant wil je op?’ Ik volgde toen de opleiding tot filiaalmanager. Toen hebben we hier even aan tafel gezeten en zei hij dat hij mij best het een en ander wilde leren. Toen heeft Onur mij een baantje aangeboden.”

Vincent leert hier burgers en Turkse pizza’s maken. “Dat was best wel grappig, want ja, ik ben zelf een Afrikaan en die zie je niet een Turkse pizza maken, dus dat was wel een beetje raar. Haha! Maar ik had de roltechniek al snel in de vingers.” Volgens Vincent zijn vooral de kipburgers hier erg goed. “Daar is een speciale formule voor, die ik helaas niet kan delen.”

“Je merkt ook dat er heel veel vaste klanten komen. Dat vond ik zelf ook wel fijn. Je bouwt snel een band met de klant. Bij de Albert Heijn is dat niet zo.” Hij weet dat uit ervaring: “Ik heb eerder vakken gevuld en kleertjes recht gehangen.”

Wat is het gekste dat hem is overkomen in deze avondwinkel? “Ik ben wel eens opgelicht met een nep-eurobriefje. Ik had zelf nog nooit een nepbriefje in m’n handen gehad. Onur was degene die erachter kwam.” Onur hoort het en lacht hardop. “Toen heb ik gelijk een paar klappen van hem gehad”, zegt Vincent met een knipoog.

Op dit moment volgt Vincent de opleiding marketing en communicatie aan ROC Mondriaan aan het Leeghwaterplein (School voor Commerciële Economie). Hij is dus van studie geswitcht. Dit ligt hem beter. “Dat heeft ook heel veel te maken met sociale media. Dus ik ben ook een beetje m’n hobby mee gaan nemen in m’n studie.” Op zijn school herkennen ze hem van zijn vines. “De meeste meisjes willen een selfie en veel jongens houden het op een ‘boks’. Dat is eigenlijk heel gek, want ik heb een jongere doelgroep.” Ook als Vincent in de stad aan het werk is, bij de sneakerwinkel SIDESTEP, komen mensen langs voor een foto of een praatje. “Mensen komen helemaal vanuit Groningen om me te zien. Het is bizar.”