'Hagenaars mogen trotser zijn op hun stad'

'Hagenaars mogen trotser zijn op hun stad'

 

Adriaan Andringa (1983) is fractievoorzitter van D66 in Voorschoten en Amerika-deskundige. Ook al groeide hij op de Veluwe op en woonde hij tijdens zijn studie in Leiden, toch voelt hij zich sterk verbonden met Den Haag. Hij was eerder persvoorlichter van de Haagse D66-fractie en hij werkte voor de gemeente Den Haag als bestuursadviseur van toenmalig wethouder Ingrid van Engelshoven. Zijn favoriete plek in Den Haag: Oostduinpark.

"Ik kwam eens in de twee weken in het Oostduinpark. Ook als het koud is. Dit zijn de lekkere dagen om hard te lopen of om gewoon lekker uit te waaien. Ik kom liever buiten de zomer op het strand en in de duinen, dan in hartje zomer.

Adriaan portret.jpg

Ik trainde hier voor de halve marathon van de CPC. Ik vond het heerlijk om hier in het weekend hard te lopen. Ik heb het een keer gedaan en ik had ervoor nauwelijks getraind, toen ging ik ook echt dood.

Toen ik op Scheveningen woonde, toen ging ik meestal het Westduinpark in en zat ik meestal in Scheveningen-Dorp, dus waar nu het Zuiderstrandtheater staat, ging ik daar de duinen in. Dat was ook heerlijk, maar het was drukker en wat ‘aangeharkter’. Het strand daar heet het ‘stille strand’, maar in vergelijking met de boulevard is daar alles stil… In het Westduinpark heb je ook de Schotse hooglanders en daar komen veel meer mensen op af die daar specifiek gaan wandelen. Hier heb ik het gevoel dat er wat mensen uit de buurt lopen. De echte locals dus. Ikzelf zal nooit pretenderen een echte local te zijn in Den Haag, maar toch…

Groene stad

Wat ik zo mooi vind aan Den Haag: het is een ontzettend groene stad. Waar in de wereld heb je een grote stad waar je zo de duinen in gaat, het strand op gaat. Ik vind het een bruisende en levendige stad – ook al weet ik dat het niet in de rest van Nederland die reputatie heeft. Er is altijd veel te doen, het is altijd gezellig.

De stad Den Haag is van jezelf. Amsterdam is een openluchtmuseum met zelfstandige dorpen eromheen dat zich samen een stad noemt. Dat is Den Haag niet. Den Haag is: de mensen onder elkaar, om het maar zo te zeggen. Dat vind ik er heerlijk aan. Ik was gisteravond op het Plein en dan kom je alleen maar bekenden tegen. Dat heb je ook in de Oude Molstraat en dat is gezellig. Ik kom zelf uit een dorp waar het ook wel gezellig was en iedereen elkaar kende, maar dat was het dan ook wel. Dat vind ik wel het fantastische van Den Haag. Het houdt het midden tussen de chaos van een Amsterdam en het gezellige van een provinciestad.

Trotser

Wat vooral beter zou kunnen, is dat mensen wat trotser zijn op de stad. Dat vind ik altijd wel een beetje het jammere aan Den Haag. Als je kijkt hoe Rotterdammers hun stad marketen en net zo lang hebben gezegd dat die stad fantastisch is, totdat de wereld er ook in ging geloven. Dat doen ze in Den Haag te weinig. Ze zijn te negatief over onze eigen stad. Dat vind ik zonde. Want het is hier goed leven.

Het zou toch mooi zijn als er weer een goede club zou komen. Dat er toch meer nachtleven in de binnenstad komt. Niet dat ik er zelf gebruik van zou maken, want ik ben helemaal niet zo’n partyanimal, maar ik zou dat wel goed vinden voor de stad. Het zou ook goed zijn als er meer een studentencultuur zou ontstaan.

Hoofd leegmaken

Den Haag saai? Het is een beetje een zelf in stand houdend fenomeen. Op het moment dat iedereen naar een andere stad gaat om te stappen, is er weinig aanbod in Den Haag, omdat studenten naar een andere stad gaan. En als er weinig aanbod is in Den Haag, gaan ze naar een andere stad. Het zou mooi zijn als kroegentochten daarop inspelen, studentenverenigingen meer ‘out going’ zijn, dat zou wel iets toe kunnen voegen.

Als ik een heel stressvolle week heb gehad, kwam ik hier om uit te waaien. Je kunt hier goed je hoofd leegmaken. Dat is lekker in het weekend. Toen we mijn schoonmoeder helaas hebben gecremeerd, hebben mijn vriendin en ik hier een paar uur met z’n tweeën rondgewandeld. Dat is een fijne manier om je zinnen te verzetten.

Fietsen

Ik had 33 jaar lang een racefiets. Toen ik nog op Scheveningen woonde, fietste ik veel door het Westduinpark naar Hoek van Holland en weer terug. Maar hier kun je ook lekker rustig rondfietsen. Lekker rondje Wassenaar. Als je hier nu rechtdoor blijft gaan, kom je vanzelf bij de Wassenaarseslag en weer terug in de bewoonde wereld. Dat is top.

Er is niets zo onzeker als de politiek. Als je iets niet moet doen, is het carrièreplannen maken. Om Ronald Koeman te citeren: ‘Als er een leuke trein voorbij komt rijden, moet je gewoon erop springen en kijken waar je uitkomt’. Dat heb ik ook de laatste jaren gedaan en dat heeft zich elke keer prima geloond. Dat blijf ik gewoon doen."