'Over twee jaar staan we hier op het podium'

'Over twee jaar staan we hier op het podium'

 

BRANDED CONTENT

Aglad Amir (42) start drie jaar geleden zijn eigen theaterbedrijf, gericht op Indiase historische verhalen: Sja-Amir. Aglad krijgt korte tijd na de oprichting de steun van Ashni Nandpersad (24). Het is een Haagse droom die werkelijkheid wordt, maar ze zijn nog lang niet klaar met dromen. Hun favoriete plek in Den Haag: het World Forum.

Aglad komt vier maanden na zijn geboorte in Suriname naar Nederland. Na de kunstacademie en de pabo gaat Aglad aan de slag met het realiseren van zijn droom: “Ik heb altijd een soort connectie gehad met geschiedenis. Als ik geschiedenisles op school gaf, dan pakte ik altijd heel uitgebreid uit, omdat ik het zo interessant vind. Daarnaast heb ik als hobby op een Indiase dansschool gezeten. Kortom: ik ben iemand die zich creatief wil uiten. Daar was ik al jaren in m’n hoofd mee bezig. En toen dacht ik ineens: ik wil een theaterbedrijf opstarten. In de tussentijd was de crisis begonnen. Op school zag ik jongens en meisjes die heel veel in hun mars hebben op theatergebied, maar door hun financiële middelen er niets mee kunnen doen. Daar wilde ik iets voor betekenen.”

Aglad portret2.jpg

Het theaterbedrijf is gericht op historische Indiase verhalen. Ook daar zit een verhaal achter. Aglad: “Onze generatie vergeet waar die verhalen vandaan komen.” Ashni vult aan: “Jongeren uit andere culturen gaan wél bewust op zoek naar waar die verhalen over hun roots vandaan komen en die spreken bijvoorbeeld de taal van hun voorouders nog.” Aglad neemt het stokje weer over: “Maar wij hebben ons – in de positieve zin – zo aangepast aan het land waar we terecht zijn gekomen en waardoor we onze roots zijn vergeten. Terwijl wij vanuit onze achtergrond ook zoveel mooie dingen hebben te geven.”

“Voor elk stuk verdiep ik me in de geschiedenis van India”, vertelt Aglad. “De kostuums maken we zelf, hoe de koningen en koninginnen er in die tijd uit zagen. Voor het schrijven van het script bestudeer ik de taal die ze spraken, maar ik koppel er Nederlands aan.”

Ongeveer een jaar nadat Aglad met zijn theaterbedrijf start, komt Ashni erbij. “Ik begon als ondersteuning van Aglad als assistent-regisseuse. Als hij ging acteren, ging ik hem begeleiden en andersom. Mooie overgangen, van scène naar scène, geschikte locaties, wat draagt iedereen? We willen met elk nummer wel een ander kostuum hebben en dat maakt ons ook uniek, want iedereen in de zaal hoor je dan zeggen: ‘Wow! Wat gaan ze nu weer doen?’ Bij elk nummer zie je weer andere kleuren en een andere stijl.”

Aglad houdt zich bezig met de acteurs, Ashni stort zich volledig op de dansers. In de nummers wordt exact gezongen wat zich in de voorgaande scene heeft afgespeeld. “Niet iedereen begrijpt dat natuurlijk, maar met dans kun je dat wel mooi vertalen”, zegt Ashni. Inmiddels heeft het theaterbedrijf de beschikking over zo’n 25 dansers en acteurs.

Er komt heel wat kijken bij het maken van zo’n voorstelling, weet Aglad. “We reizen af naar India om daar stoffen in te kopen. We maken alles zelf, want de kleding uit de verhalen van de vijftiende en zestiende eeuw bestaan natuurlijk niet meer.”

De eerste productie van theaterbedrijf Sja-Amir was het verhaal over de Taj Mahal van koning Shah Jahan en zijn geliefde Mumtaz Mahal. Jodhaa Akbar was de tweede productie, een verhaal over een moslimkoning en een hindoeprinses. Ook dat is een waargebeurd geschiedenisverhaal. Het theaterbedrijf van Aglad en Ashni blijkt op stoom: volgend jaar maakt Sja-Amir maar liefst vier producties.

Aglad en Ashni dromen van een voorstelling in het World Forum. “We zijn elke keer gevraagd om ergens onze voorstelling te maken, maar we hebben nog nooit onze hele productie neergezet en dat is toch een ‘next goal’ voor ons en ons bedrijf. We staan nu op het punt dat het niet heel lang meer zal duren. Over twee jaar staan we daar op het podium”, verwacht Aglad. Ashni is nóg optimistischer: “Misschien wel eerder!”

“Wat Den Haag zo speciaal maakt?”, vraagt Aglad zich hardop af. “Je hebt hier van alles een beetje. Van iedere cultuur zie je iets terug. In heel Nederland kom je dat wel tegen, maar zoals ik het in Den Haag ervaar, zo ervaar ik dat nergens anders. Kijk ook hier naar het World Forum: er staan allerlei verschillende mensen voor de deur. Het is heel internationaal. Zo maak je kennis met elke cultuur.” Aglad weet ook nog een ander voordeel van Den Haag: “In de tijd dat ik op school zat, zei ik tegen mijn neefjes en nichtjes: ‘Ik ben vrij op Prinsjesdag en jullie niet!’ Haha!”