'We spraken stiekem af op een bankje bij de paleispoort'

'We spraken stiekem af op een bankje bij de paleispoort'

 

 

Bobby van Galen (1979) is de bedenker en eigenaar van de Hoftrammm. In het enige tramrestaurant van Nederland genieten bijna elke avond maximaal 44 mensen van culinaire creaties die zijn bedacht door chefkok Pierre Wind. Zijn favoriete plek in Den Haag: het bankje bij de paleispoort van Huis ten Bosch in het Haagse Bos.

“Het Haagse Bos heeft voor mij een heel bijzondere betekenis. Ik woon in Bezuidenhout en een groot deel van mijn vrije tijd breng ik door in het bos. Maar bovenal heb ik hier mijn vrouw leren kennen. Haar vader werkte jarenlang bij het Koninklijk Huis, als hoofd van de interne dienst: hij regelde allerlei zaken voor koningin Beatrix. Zijn gezin woonde in huis op het terrein bij Huis ten Bosch."

"Ik leerde mijn vrouw Marlou kennen toen ik achttien was, tijdens een avond stappen in de roemruchte Tempel. Toen zij vertelde waar ze woonde, dacht ik echt: ik word in de maling genomen, daar wóónt toch niemand? We spraken af bij het hek bij de hoofdingang van het paleis. Ik had geen idee wat ik moest doen: ik ga daar toch niet aanbellen?! Dus wachtte ze mij op. Toen we elkaar leerden kennen, was Marlou net zestien en soms mocht ze de deur niet uit. Maar ze hadden gelukkig twee honden die ze dan uitliet in het bos. Dan spraken we stiekem af op een bankje bij de paleispoort."

"Haar vader ging in 2000 uit dienst; de familie is toen ook verhuisd. Maar een half jaar geleden zijn we nog één keer in het huis geweest. Tijdens een rondleiding door de Oranjezaal kwam ter sprake dat we jarenlang op het terrein hadden gewoond. Het werd best emotioneel, want Marlou's moeder leeft inmiddels niet meer. Maar het was heel bijzonder om daar nog één keer met het hele gezin naar die voor ons zo waardevolle plek te kunnen."

"Ik ben geboren en getogen Hagenees en kan me niet voorstellen ooit ergens anders te gaan wonen. Alles aan de stad is mooi: van het historische centrum tot de parken. En natuurlijk het strand, waar je ’s zomers in de zon kan liggen en ’s winters heerlijk uit kan waaien. Tegelijkertijd is het een relatief kleine stad: alles is met gemak te fietsen. Dat gevoel van vrijheid heb ik nog in geen enkele andere stad ervaren - het dichtst in de buurt kwam Vancouver."

"Het idee voor de Hoftrammm is ontstaan op een reis door Australië. Toen ik daar een soortgelijke tram zag rijden, viel opeens alles op z’n plek: mijn horeca-opleiding en mijn liefde voor Den Haag en trams. We hebben vier jaar heel hard gewerkt om het idee te realiseren. En dankzij 177 hele lieve investeerders en niet te vergeten Pierre Wind, die zonder enig voorbehoud in het project stapte, is de tram er ook echt gekomen. Ondanks alle enthousiaste reacties zag de bank er tijdens de crisis geen heil in: crowdfunding bood toen uitkomst. We zitten nu elke avond vol, maar we moeten scherp blijven. We mogen niet achterover gaan leunen en aannemen dat de mensen het allemaal leuk blijven vinden. Dat past ook niet bij de aard van Hagenaars: wij zijn perfectionisten die nooit half werk leveren.”