'Ik doe dit om mijn liefde voor Den Haag te delen'

'Ik doe dit om mijn liefde voor Den Haag te delen'

 

Brent Meelhuysen (14) begon in 2017 met The Hague Bike Tours, rondleidingen per fiets langs alle historische plekken in de stad. Het bleek een gat in de markt; tegenwoordig organiseert hij bijna elke dag een tocht. Zijn favoriete plek in Den Haag: het Binnenhof.

“Ik ben geboren en getogen in Den Haag, maar sinds een jaar of drie, vier ben ik me écht in de stad gaan interesseren. Je leert op school de basisgeschiedenis van Den Haag: de stad die eigenlijk een dorp is. Dan ga je een beetje googelen, maar de leukste verhalen vind je niet op die manier. Daarvoor moet je eigenlijk gewoon de stad in, gaan praten met de mensen die er wonen. Hagenezen zijn enorm trots op hun stad en weten vaak de prachtigste anekdotes over hun straat of hun wijk.

Brent portret.jpg

Ik ben gewoon gaan rondlopen en fietsen, gaan kijken, gaan praten. Mensen letten goed op; als je een paar keer door de straat fietst, spreken ze je vanzelf aan en vragen wat je aan het doen bent. Die verhalen vertel ik tijdens mijn fietstours. Het idee ontstond omdat het er nog niet was; fietsen is de beste manier om iets van een stad te zien. Je kan overal komen, en je bent netto veel sneller dan met de auto. Het was een spontaan plan dat in een half jaar tijd enorm gegroeid is; we doen nu zeven, acht tochten per week. Ik werk met acht gidsen, omdat ik het zelf niet meer kon bolwerken naast mijn schoolwerk. Elke week leiden we gemiddeld 150 mensen rond en delen de vele bijzondere verhalen die de stad herbergt.

Den Haag is anders dan andere steden, in heel veel opzichten. Ik ken geen andere steden waar historisch en modern zo nou met elkaar verweven zijn. In Amsterdam of Rotterdam heb je oude en nieuwe wijken. Maar in Den Haag staat alles naast elkaar: het Binnenhof en enorme wolkenkrabbers. Het oude stadshart naast heel moderne gebouwen. 

Ik denk niet dat ik mijn fietstours ooit ga uitbreiden naar een andere stad. Dat zou ik ook niet willen; ik doe dit om mijn liefde voor Den Haag te delen. Dat gevoel heb ik met geen enkele andere stad. Het is geen concept, het is iets dat we doen omdat we er in geloven dat Den Haag die aandacht waard is. We rijden ook niet alleen door het centrum, maar ook bijvoorbeeld door de Schilderwijk. De buurt heeft natuurlijk een slechte naam, maar vroeger, een paar eeuwen geleden, was het een van de meest welvarende wijken van de stad. Dat zie je als je goed zoekt en kijkt nog steeds terug; er staan prachtige monumentele panden.

Mijn favoriete plek in het centrum is het Binnenhof. Er is geen plek in Den Haag waar je zo lang kan blijven rondkijken, waar je elke keer weer iets nieuws ziet. Ik merk ook dat mensen tijdens de tour hier het meest naar uitkijken. Mensen hopen dan dat Rutte langsloopt en dat ze met hem op de foto mogen. Het Binnenhof is zoveel méér dan de som der delen. Het is niet alleen de Ridderzaal of de Eerste of Tweede Kamer; het plein staat symbool voor de stad en voor ons land. Voor onze democratie en onze geschiedenis. Het is het hart van Den Haag, het is de plek waar deze stad uit ontstaan is. Ik raad mensen ook altijd aan om 's avonds even terug te gaan, als er geen bedrijvigheid meer is. Het plein heeft dan iets magisch; je vóelt dan de eeuwen geschiedenis die die plek vertegenwoordigt.

Ik heb nog geen idee wat ik gaan doen met mijn leven eigenlijk. De fietstours zijn ook maar spontaan ontstaan, ik heb geen masterplan, al denkt iedereen nu van wel. Ik weet niet eens welk profiel ik moet gaan kiezen. Als ik ooit weg ga uit de stad, zou ik wel een tijdje in New York willen gaan wonen. Dat is een stad met dezelfde aantrekkingskracht als Den Haag voor mij; de combinatie van geschiedenis, moderne gebouwen en energie. Maar uiteindelijk zal ik toch weer terugkeren naar deze stad. Als ik moet kiezen tussen een appartementje op Times Square of een huisje in een Haags hofje, zou ik geen seconde na hoeven te denken.”