'Dit is het mooiste plekje van Den Haag en misschien wel van Nederland'

'Dit is het mooiste plekje van Den Haag en misschien wel van Nederland'

 

Cock Jol (1952) is leraar Duits en was docent opleidingen bij de KNVB, voetballer en gemeenteraadslid voor de Politieke Partij Scheveningen. Maar de meeste faam verwierf hij samen met zijn broer Martin als voetbalcoach bij Hamburger SV, Ajax en Fulham. Zijn favoriete plek in Den Haag is de Waterpartij.

“Het maakt niet uit waar ik vandaan kom. Maar als ik uit Amsterdam, Leiden of vanaf Schiphol naar huis rijd en ik kom van het Hubertusviaduct, dan neem ik hier bij de Waterpartij altijd even wat gas terug. Dit is het mooiste plekje van Scheveningen, van Den Haag en misschien wel van heel Nederland. Dit is zo onwaarschijnlijk mooi. En het maakt niet uit op welk moment van het jaar je hier komt: de lente komt hier net zo goed tot z'n recht als de herfst of de winter.

Ga hier eens op een bankje zitten en kijk om je heen. Het water, de begroeiing, de bomen. Het Indische Monument - symbool voor een wereld die onlosmakelijk met onze stad verbonden is. Er zijn altijd wel wandelaars, fietsers, joggers of mensen die bloemen leggen bij het monument. En zie je daar? Een bootje met twee jonge geliefden. Ik kan hier zo intens gelukkig van worden. Je ontdekt hier elke keer iets nieuws en tegelijkertijd verandert er toch eigenlijk nooit wat. Vroeger voetbalden mijn broer en ik in het Westbroekpark; ook wat dat betreft is er niets veranderd, je ziet daar nog steeds jochies voetballen. We woonden in de Wassenaarsestraat, letterlijk vijftig meter van het strand. 

Wij hebben sowieso in Den Haag zo enorm veel natuur. Maar Hagenezen lijken dat zelf nooit te beseffen. En mensen van buiten Den Haag al helemaal niet - probeer daar maar eens een discussie mee te voeren. Het is altijd Amsterdam voor en Amsterdam na. Prima stad, ik heb er een mooie tijd gehad bij Ajax. Maar het is niet te vergelijken met Den Haag. Amsterdam is veel te druk, te massaal. Londen, Berlijn, Parijs en Rome zijn geweldige steden. De enige stad die ik met Den Haag zou willen vergelijken is Hamburg. Net als ons Haagje een fijne stad om te wonen.

De bestuurders en planologen hebben overigens met de herstructurering van Scheveningen grove inschattingsfouten gemaakt. Op mooie zonnige dagen loopt het verkeer naar Scheveningen helemaal vast. De rotonde op de Westduinweg is een fout geweest en om van de boulevard eenrichtingsverkeer te maken is zelfs een zeer ernstige fout geweest. Daarom heb ik sinds kort weer een scootertje, een mooie rode Vespa. Dan kan ik tussen al die files doorscheuren - ik kan het iedere Hagenaar van harte aanbevelen."