'Den Haag voelt als een klassieke stad'

'Den Haag voelt als een klassieke stad'


Esmée Bosma (29) laat zien dat je met hard werken en een ondernemende instelling ver komt. Na haar vmbo-diploma, rondde ze de havo, hbo, pre-master en master met succes af. In 2012 startte ze haar eigen bedrijf, Esmée Bosma Hair & Make-Up Artist. Daarnaast werkt de Haagse als projectmedewerker bij non-profitorganisatie JINC. Haar favoriete plek in Den Haag: de Weimarbrug.

“Dit is het perfecte uiterlijk van Den Haag: zo’n heel oude brug, met oude lantaarns en die energiecentrale hierachter. Het uitzicht is hier super mooi. Vooral ’s ochtends en ’s avonds heb je hier mooi licht”, weet Esmée.

Esmée is geboren en getogen in de Indische buurt, in de Celebesstraat. Daarna verhuist ze op haar zevende naar het Statenkwartier. En nu woont ze in de Weimarstraat. Ze heeft haar eigen bedrijf twee jaar lang fulltime gerund. Vervolgens besluit ze haar bedrijf op een lager pitje te zetten en gaat ze aan de slag bij JINC. “Ik merkte dat ik het heel erg leuk vind om de make-up en hairstyling te doen, maar dat de make-upwereld toch wel oppervlakkig is”, vertelt Esmée over haar carrièrekeuze. “Je bent alleen maar bezig met iemands uiterlijk en hoe mooi iemand eruit ziet. Gaat alleen maar om de outside. Daarom miste ik het inside-gevoel. Daarom ben ik een master gaan doen en ben ik uiteindelijk bij JINC terechtgekomen. Nu vind ik het heel leuk om die twee dingen te kunnen combineren.”

“Het is mooi om maatschappelijk betrokken te kunnen zijn – voor de stad Den Haag en voor de Haagse jongeren. Eigenlijk omdat ik zelf ook vmbo’er ben geweest en ik weet hoe moeilijk het is om een keuze te maken die bepalend is voor je toekomst. Ik vind dat ik heel veel kansen heb gehad door de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Ik realiseer me ook dat heel veel jongeren in Den Haag dat niet hebben.”

Esmée werkt vier dagen in de week voor JINC. “Ik organiseer allerlei projecten voor jongeren in Den Haag en krijg ook een kijkje achter de schermen bij heel veel bedrijven in Den Haag. Daarnaast doe ik dus mijn opdrachten. Het fijne is dat ik nu kan kiezen welke opdrachten ik echt leuk vind. Ik kan nu mijn creativiteit kwijt én ook maatschappelijk betrokken zijn. Dat is echt een fijne combi voor mij.”

"Ik hou van uitdagingen. JINC bestaat pas twee jaar, dus dat is ook een soort onderneming op zichzelf. Ik denk dat ik in de toekomst nog wel iets nieuws onderneem. Maar wat? Dat vind ik echt heel lastig. Dat kan in de make-upbranche zijn of in het maatschappelijke veld. Ik geloof er heel erg in dat je echt iets moet doen waar je hart ligt."

Wat ze wel zeker weet, is dat ze haar toekomst in Den Haag ziet: "Ik denk dat de kans heel groot is dat ik in Den Haag blijf, omdat ik gewoon heel veel van deze stad hou. Elke keer als ik even ergens anders ben, dan voelt het als thuiskomen voor mij. Ik heb een halfjaar in Londen gewoond, dan voelt Den Haag als een klassieke stad met mooie bruggetjes. De combinatie tussen strand en stad vind ik heel fijn. Dat vind ik ook het fijne aan deze plek: binnen tien minuten ben ik op het strand en binnen tien minuten ben ik in de stad."

"Het zijn de mensen die de stad maken. De Haagse mensen staan voor hun stad. Ik merk dat ook in mijn werk bij JINC: als ik praat met iemand die ook uit Den Haag komt en ik vertel dat ik hier ben opgegroeid, dan heb je een soort instant connectie. Maar eigenlijk slaat dat nergens op, haha!"