'Dit is mijn oude schatje'

'Dit is mijn oude schatje'

 

Farbod Moghaddam (29) is de organisator van Frappant Comedy. De show is geboren uit frustratie, omdat hij het altijd jammer vond dat er zo weinig standup comedy in Den Haag was te vinden. Zijn favoriete plek in Den Haag: de Marktweg.

De eerste jaren van zijn leven woont hij in Iran. Nadat hij zijn geboorteland ontvlucht, komt hij in 1993 in Nederland wonen, in Den Haag aan de Marktweg 133. “Het was een eengezinshuis met drie slaapkamers en een kleine woonkamer. Het was best wel knus”, weet Farbod nog. Nu is het portiek afgesloten met een groot hek. Dat is later aangebracht. Maar de deur van zijn voormalige woning is nog hetzelfde. “Precies die kleur ook”, valt hem op.

“Sinds ik hier niet meer woon, ben ik eigenlijk nooit meer echt naar dit huis teruggegaan. Maar als ik hier langsrijd met de auto, dan heb ik toch zoiets van: ahw, mijn oude schatje. Zo’n kalverliefde.”

“Van wat ik me nog herinner: het was echt een volksbuurt. Iedereen kon met elkaar opschieten. We hadden Turken, rasechte Nederlanders en dan wij waren wij hier, Iraans. We zijn hiernaartoe gevlucht. Ik vond het een plezierige buurt, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zat. Er was geen onderscheid.”

“Ik zat ook hier in de buurt op school, die nu gesloopt is. De Viljoenschool in de Viljoenstraat, vlakbij de Schalkburgerstraat. Dat is nu Het Galjoen geworden.” Dat gebeurt in 1997, als De Viljoenschool naar het Anna Blamanplein verhuist.

Op dit moment woont hij in de Stationsbuurt. Voor die tijd, woonde hij nog een tijdje in Leidschendam. “Ik zat in Den Haag op een zwarte school, waar ik me eigenlijk wel thuis voelde, maar toen ik in Leidschendam woonde, kwam ik op een witte school. Ik viel in alle opzichten buiten de boot. Ik was kleiner dan de rest, de enige die een bepaalde kleur had, maar belangrijkste was: wij waren geen middenklassengezin. En dat was ook merkbaar. Ik was de enige die niet om de zoveel tijd nieuwe kleding droeg of merkkleding aanhad. We waren de enigen die in een flat woonden. Toen werd ik best wel gepest. Op dat moment miste ik Den Haag. Want hoe krakkemikkig het eruit kon zien, iedereen was wel hetzelfde. Iedereen had dezelfde sores, dezelfde hoofdpijn, dus er was geen verschil.”

Farbod denkt de laatste tijd veel over zijn toekomst in Den Haag. “Maar dan trek ik het heel breed, want Nederland is niet meer wat het was. Nu klink ik als een heel oude PVV-stemmer waarschijnlijk, maar ook vanuit mijn kant is Nederland veranderd. Het is wel een heel vieze klysmakuur waar we als samenleving inzitten. Ik weet niet of het voor mij vanzelfsprekend moet zijn om hier te blijven.”

Toch zal hij niet snel naar een andere stad verhuizen, zoals Amsterdam of Rotterdam. “Ik vind Den Haag wel tof. Het is een bescheiden stad en heeft een bescheiden karakter. Amsterdammers die pochen met van alles en nog wat. Ze zijn bijvoorbeeld naar Amsterdam verhuisd en hebben dan zo’n opgeplakte trots. Amsterdam is een plezierstad, maar het brengt ook een bepaalde arrogantie met zich mee, want alles speelt zich daar ook af. Alles wat ik doe, is in Amsterdam. Rotterdam is arrogant op een andere manier, een hardere manier. Ze zullen niet snel laten blijken dat ze je cool vinden. Ze applaudisseren wel, maar ze komen na afloop geen praatje met je maken.” Hij vat zijn passie voor ‘zijn’ stad als volgt samen: “Den Haag is officieel een dorp. Dat schemert ook wel een beetje door in al het aanbod en de mensen. In Amsterdam beleef je plezier, in Rotterdam ga je werken en in Den Haag wordt alles bepaald wat die twee steden doen.”

“Wanneer ik ergens anders ben en ik vertel dat ik uit Den Haag kom, dan zeg ik dat wel met een bepaalde trots. Ik weet niet of dat terecht is, maar ik voel het wel. Ik woon hier al heel lang en het is tof dat mensen niet verwachten dat er ook een comedian uit voort kan komen. Ja, het kan. Hij staat voor je neus!”