'Een heel oude vos loopt nog wel eens een stukje mee'

'Een heel oude vos loopt nog wel eens een stukje mee'

 

 

 

Ingrid van Engelshoven (50) is zeven jaar lang wethouder in Den Haag. Komende maand maakt ze de overstap van lokale naar landelijke politiek. Ze staat namelijk op plek vijf op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Haar favoriete plek in Den Haag: het De Savornin Lohmanpad.

“Dit is altijd wel het eindpunt van het rondje”, zegt Ingrid op een woensdagmorgen, nadat ze al haar hardlooprondje heeft gemaakt. “Ik moet iemand fit houden. Ik ben namelijk op Scheveningen een kilometer of vijf gaan lopen.”

Ingrid probeert als wethouder drie keer in de week door het Westduinpark te lopen. “Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. De zondagochtend is redelijk standaard. Soms wil de vrijdagmiddag ook nog wel eens lukken. En je ziet nu de CPC-trainingsgroepjes: soms haak ik ook wel bij zo’n groepje aan.” Ze komt ook wel eens buiten ‘haar’ hardloopgebied: “Laatst was ik met een D66-groepje in het Haagse Bos en toen dacht ik: dit is voor het eerst dat ik in het Haagse Bos hardloop.”

Vanaf het De Savornin Lohmanpad loopt ze ook lange afstanden. “Meestal loop ik dan richting Monster, vervolgens richting Solleveld en dan weer terug.” Maar in het Westduinpark kan ze ook langere afstanden lopen. “Als je hier begint en dan richting Kijkduin loopt en daarna helemaal richting Scheveningen, dan kun je toch rondjes van een kilometer of zeven à acht lopen.”

Wordt Ingrid ook herkend tijdens het hardlopen? “Petten doen wonderen”, zegt ze met een glimlach. “Als ik m’n haar vast heb, doe ik er nog een pet overheen: geen mens die me herkent! Er zijn trouwens wel mensen die mij herkennen – en dat is ook helemaal niet erg, want dat zijn bijna alleen mensen hier uit de buurt.”

“Ik loop hier nu al meer dan tien jaar en het blijft gewoon mooi. Die koeien willen hier nog wel eens achter je aan gaan lopen. En vossen! Er is één heel oude vos en die loopt dan nog wel eens een stukje met je mee. Echt heel schattig.”

Heeft ze straks als Kamerlid nog voldoende tijd om hard te lopen? “Volgens mij heb ik meer tijd. Maandag en vrijdag vergadert de Kamer niet. En vergaderingen in de Kamer beginnen ’s ochtends niet heel vroeg. Nu is het vaak zo dat ik al afspraken om acht uur of half negen heb.”

Na een woning in het Statenkwartier en op de Koningin Emmakade, woont ze nu in Bohemen. Voor die tijd woont ze in Amsterdam. “Wij woonden in Amsterdam, want mijn man had daar een baan. Ik werkte bij Verkeer en Waterstaat. Maar hij kwam ook in Den Haag werken. Daarnaast hadden we toen een kind van drie jaar oud. Dus hadden we zoiets van: alle twee forenzen, kind naar school, dat gaat niet werken. Toen zijn we verhuisd. Mijn man wilde eigenlijk niet uit Amsterdam weg, maar ik wel. Ik was het forenzen heel erg zat.”

Ingrid wil nu niet meer uit Den Haag vertrekken. “Hier is eigenlijk alles en je hoeft niet voor alles in de rij te staan. In Amsterdam is alles uitverkocht, je moet lang in de rij staan, je moet voor alles reserveren. Ik ben een enorme toneelliefhebber en je hebt hier in Den Haag het Nationale Toneel. Dus zee en toneel houden mij wel heel erg hier.”