‘We hebben elke plek hier gefotografeerd’

‘We hebben elke plek hier gefotografeerd’

 

Iris Amber Nijboer (1994) is met ruim 70.000 volgers een van de succesvolste Instagrammers van Den Haag. Onder de locatie Agga Centje plaatst ze modieuze foto’s van zichzelf in het centrum van de stad. Haar favoriete plek in Den Haag: Dunne Bierkade.

“Ik werkte drie jaar bij Pandora en mijn ex-collega woonde in de Stationsbuurt. Altijd als ik bij haar ging eten, zei ik: ‘Als ik ooit uit huis ga, dan wil ik zo’n huis.’ Op een gegeven moment was zij gestopt bij Pandora en kreeg ze een vriend, waarmee ze ging samenwonen. Ze stuurde mij een app: ‘Ier, ik ga samenwonen met mijn vriend, wil je misschien mijn huis overnemen?’ Dat is de beste keuze ooit geweest. Het is zo relaxed wonen en het was super dichtbij werk. Dat huis is echt helemaal mijn dream

Ik heb 21 jaar in Pijnacker gewoond en in eerste instantie wilde ik graag in Amsterdam wonen, maar dat is allemaal fucking overpriced. Amsterdam is heel erg gehypet. Iedereen zegt altijd: ‘Je moet naar Amsterdam!’ Het is een beetje hetzelfde als New York. Maar daar ga je voor deze prijs nooit zo’n mooie ruimte krijgen als hier. Als we überhaupt in Amsterdam iets hadden kunnen krijgen, was het gewoon een kamer en moest je waarschijnlijk de woonkamer, badkamer en keuken met zes andere mensen delen…

In Den Haag zijn de mensen veel meer laid back. In Amsterdam heb ik vaak ervaren dat mensen bij het eerste gesprek vrij pocherig overkomen. Ook al zijn de mensen hier in Den Haag fucking succesvol, ze blijven altijd chill. Ze doen niet uit de hoogte. Ik wil niet alle Amsterdammers over één kam scheren, maar het is gewoon vaak zo dat ze het heel belangrijk vinden wie je allemaal kent, welke studie je hebt gedaan en of je wel genoeg verdient. Dat heb ik hier nog nooit ervaren. Mensen maken heel makkelijk contact met elkaar. Bijvoorbeeld als ik foto’s maak, komt er wel eens iemand naar buiten en dan sta je daar een halfuur mee te praten. In Amsterdam gebeurt dat niet zo snel, omdat veel mensen daar heel erg in hun eigen wereld leven.

Misschien dat ik mij makkelijker kan onderscheiden van andere Instagrammers, omdat ik in Den Haag actief ben. Het past ook bij mijzelf; als iedereen het één doet, wil ik graag het andere doen. Maar Den Haag trekt mij ook meer. Natuurlijk komt dat doordat ik mijn ding hier heb opgebouwd en doordat mijn vrienden hier nu wonen.

Ik zag een keer Agga Centje als locatie bij iemand op Instagram. Toen dacht ik: dat is echt vet! Er waren maar vier foto’s op die locatie, dus vanaf dat moment gebruik ik het. Wij noemen het altijd Agga. Het is gewoon komisch en dat past wel bij mij, denk ik.

Ik vind de Dunne Bierkade echt een heel chille locatie. Bij die blauwe gevel heb ik wel eens foto’s gemaakt, dat witte muurtje komt er heel mooi op en die trap hebben we gebruikt. Eigenlijk hebben we elke plek hier wel gefotografeerd. Ik kan het niet echt uitleggen, maar het spreekt me aan.

Een tijdje geleden was ik bij dat witte huis met die vierkante raampjes. Toen raakte ik in gesprek met de bewoonster en daar heb ik super lang mee staan praten. Toen vroeg ze ook: ‘Wat vind je nou zo leuk aan deze locatie?’ Ik vertelde haar dat het gewoon zo mooi is als achtergrond.

Een andere keer stond ik bij nummer 18 foto’s te maken bij dat trappetje en toen schreeuwde iemand vanuit zijn raampje: ‘Kom je ook voor het feest?’ Dus wij antwoordden: ‘Nee, we zijn gewoon foto’s aan het maken van deze trap…’

Het komt vaak voor dat mensen me tijdens het fotograferen aankijken om te zien wat ik aan het doen ben. Daar moet je echt heel erg schijt aan hebben. Als je je daar iets van aan gaat trekken, dan wordt het heel erg kut. Maar ik heb een soort tunnelvisie als ik naar de camera kijk, dus ik heb daar geen last van.

Andere leuke plekken in Den Haag: Club Vers, Pistache Café, de Paleistuin, Noordeinde, Denneweg en de Hooigracht. Het zijn locaties die hier een beetje op lijken. Ik vind het altijd leuk als je op de achtergrond wat groen hebt. En die boten vind ik ook wel vet. De Binckhorst is bijvoorbeeld niet mijn stijl; het moet wel een beetje cute zijn, haha!

Ik blijf hier wel mijn hele leven wonen. Dat durf ik nu al te zeggen. Ik voel me hier heel erg op mijn plek. Ik zou later heel graag op de Denneweg willen wonen. Die straat, die hele sfeer, dat is gewoon geweldig. De mensen zijn een beetje arty people. Dat vind ik echt heel erg leuk.

Zo’n 6,5 jaar geleden ben ik begonnen met Instagram. Een vriendinnetje van mij heeft 105.000 volgers. Zij zat bij mij in de klas bij ROC Mondriaan. Die zei altijd: ‘Ier, je moet ook echt Instagram aanmaken!’ Ik had een BlackBerry en Instagram was toen alleen voor iPhone. Dus ik kon het niet… Pas toen ik een iPhone had, ging ik het meteen downloaden. Ik ben begonnen met de fashion-foto’s en daardoor heb ik heel snel veel volgers gekregen, want niemand deed dat nog. Er waren maar een paar mensen die daar actief mee bezig waren.

Met Instagram kan ik mijn creativiteit goed kwijt. Vroeger zei ik dat ik styliste wilde worden. Het Instagrammen is eigenlijk een vorm van styling, maar nu is het zo dat ik mijn eigen brand ben. Ik denk niet dat Instagram nog tien jaar blijft, dan stappen we weer op iets anders over. Het mooie aan Instagram is dat je heel makkelijk in contact komt met anderen en je snel met anderen foto’s kunt maken.

Ik zou verder graag social mediacontent maken voor bedrijven. Ondernemers in Den Haag openen een zaak en gaan gewoon zitten en wachten dan totdat er mensen komen. Qua sociale media doet niemand hier wat. Of ze doen er wel iets mee, maar dan ziet het er heel fout uit, bijvoorbeeld op een heel amateuristische manier. In Amsterdam pakken ze dat anders aan: daar nodigen ze alle influencers uit, die plaatsen allemaal binnen een maand een foto en vervolgens wil iedereen in Amsterdam daar naartoe. Dus daar is in Den Haag echt een wereld te winnen.”