'Sinds mijn geboorte kom ik al op de Tong Tong Fair'

'Sinds mijn geboorte kom ik al op de Tong Tong Fair'

 

Als oud-burgemeester van Madurodam heeft Noah van Meekeren (17) de eer om vertrekkend burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, toe te spreken. Zijn favoriete plek in Den Haag: het Indisch Monument.

Het Indisch Monument doet Noah herinneren aan zijn Indische roots. “Mijn opa komt van Celebes, Sulawesi zoals dat nu heet. Ik ben eigenlijk opgevoed op de Nederlandse en Indische manier”, zegt de oud-burgemeester van Madurodam.

Op twee momenten in het jaar laat de Indische gemeenschap in Den Haag zich in groten getale zien: de Tong Tong Fair (eind mei, begin juni) en de herdenking bij het Indisch Monument (15 augustus). Noah is nog niet bij de herdenkingen bij het Indisch Monument aanwezig geweest. “Wel ben ik hier een aantal keren langs geweest met mijn opa en mijn moeder. Maar dat was vooral op rustige dagen.” Op de Tong Tong Fair, het festival dat voornamelijk draait om de Indische cultuur, komt hij van kleins af aan. “Daar kom ik al vanaf mijn geboorte. Eerst werkte mijn moeder daar. Toen ik zes weken oud was, moest ik naar de crèche die daar was, terwijl mijn moeder daar dag en nacht aan het werk was. Toen moest mijn moeder ermee stoppen, omdat zij een andere baan kreeg en nam mijn opa het van haar over. Zeven jaar geleden ging hij met pensioen. Vorig jaar ben ik er ook gaan werken. Bij de garderobe, maar ook als hulp.”

De voormalig jongste burgemeester van het land ziet culturele verschillen tussen de Nederlanders en Indische Nederlanders. “Eten is sowieso een heel groot verschil. Dat is voor Indische mensen heel belangrijk. De Indische kant van mijn familie kookt gewoon heel de dag door. Er is altijd wel lekker eten. En Indische mensen zijn meer gastvrij, vind ik zelf: er kan altijd wel iemand blijven eten. Ook zijn ze heel gemanierd: niet wijzen, mensen met ‘u’ aanspreken, enzovoorts.”

Noah is bezig met zijn laatste jaar op het Segbroek College. De scholier weet al wat hij na zijn diploma wil gaan doen. “Als ik mijn vwo heb, wil ik waarschijnlijk een wetenschappelijke studie doen. Dan moet je wel naar Leiden of Delft. Ik denk dat ik dus voor mijn studie wel Den Haag ga verlaten. Mijn broer studeert in Leiden en woont nog thuis, maar dat is niet heel handig. Voor mijn studie ga ik dan waarschijnlijk in Leiden of Delft wonen, maar daarna kom ik wel terug naar Den Haag”, belooft hij plechtig.