'Den Haag is de mooiste stad van de hele wereld'

'Den Haag is de mooiste stad van de hele wereld'


René Bom (59) is een bekende verschijning in het Haagse uitgaansleven. Deze week maakte hij bekend dat hij stopt als Nachtburgemeester van Den Haag. Zijn favoriete plek in Den Haag: Café De Oude Mol.

“De Oude Molstraat is mijn favoriete spot in Den Haag. Het heeft nog echte kroegen. De Grote Markt vertegenwoordigt alles en iedereen; dat is De Oude Mol in het groot. Nou ja, dat is ook niet helemaal waar, maar qua gezelligheid wel. In De Oude Mol word je in je waarde gelaten. Je wordt niet aangekeken of zo. Je voelt je hier welkom en dat heb je niet zo vaak in de hedendaagse kroegen.

René Bom portret.jpg

Vanaf m’n veertiende of vijftiende kom ik in De Oude Mol. Maar ook in Het Paard kwam ik al heel vroeg. Daar ging ik samen met mijn broer naartoe. Ik was zestien en toen werkte ik daar al.

Ik kom hier alleen, met mijn vriendin of met vrienden. Els, die achter de bar staat, belt me meteen als ik anderhalve week niet ben geweest. Dan vraagt ze: ‘Gaat het?’ Ik heb een herseninfarct gehad en in die tijd hebben ze mij enorm gesteund. Op deze plek is ook die stichting voor mij opgericht en ze vergaderden hier ook.

Hier werkt de leukste barvrouw die er is. Dan krijg je ineens een toastje zalm. Dat is niet standaard. Als ze er is, gaat ze dat gewoon regelen. Dat maak je niet zoveel meer mee, natuurlijk. Dus dat is een bijzonder ding.

Ook muzikanten komen hier graag. Die spelen hier voor een maaltijd, lol en een geintje. Zo moet je het zien. Het record is negen of tien muzikanten op dat kleine podium van twee bij twee meter. Die muziek is hartstikke gezellie. Het geeft een heel aparte sfeer. Ik heb veel bands gezien, omdat ik in de muziekscène zit, maar het is alsof je een concert krijgt in je eigen huiskamer.

Je kunt hier wat meer kunstvorm-achtige-dingetjes-performance doen, die je ergens anders niet kan. Maar je kan hier ook een rare meezingband neerzetten. Dat is ook helemaal geweldig.

En ze hebben hier de mooiste tv die er is. Dat is zo’n ding uit 1917. Het is een heel klein zwart-witje. Sinds anderhalf jaar is er ook internet. Bij de gratie Gods heeft de eigenaresse zakelijk een mobiele telefoon nodig, maar die heeft ze liever ook niet. Daarom hou ik van die kroeg en velen met mij.

Andere mooie plekken in Den Haag zijn de Paleistuinen en het Zuiderpark. Dat is ‘de roots’. In het Zuiderpark had ik boomhutten, ik heb daar geschaatst en ik ben ‘Mister Parkpop’. Ik ben de langst werkende medewerker van Parkpop. Dit wordt mijn 37e of zo; van 1981 tot nu. Toen ik nog in de Vreeswijkstraat bij mijn moeder woonde, zei ik: ‘Ik geef een feestje in mijn voortuin, ik heb wat bandjes uitgenodigd.’ Maar dat was Parkpop, haha!

Ik heb daar tot mijn 25e of 26e heerlijk gewoond. Ik hoefde niet – zoals mijn vrienden – op kamers. Als mijn motor het niet deed, dan bracht mijn moeder me wel. Maar ik schilde wel vast de aardappels of ik ging de gang stofzuigen.

Het zwembad ligt in het Zuiderpark. En ADO speelde daar. Maar ik had niets met voetbal, omdat ik uit de zwemwereld kwam. Ik was iedere dag aan het trainen. ’s Morgens om half zeven en ’s avonds om half zeven. Dan zwom ik zo’n acht kilometer. Dat was pas trainen. En ’s winters in Morgenstond. In het Zuiderpark-zwembad heb ik heel wat baantjes getrokken. Daarom moet ik zo lachen als ik het nu zie. Als ik met mijn kinderen naar het ‘buitenbad’ ga, dan moet je je neus dichthouden, anders waai je weg. Vroeger was het gewoon 175 (!) meter lang.

Den Haag is de mooiste stad van de hele wereld. Loop maar op het Lange Voorhout in je eentje. Zo geil als er niemand is.

Ik heb wel het summum meegemaakt. Ik woonde naast Paul van Vliet op het Smidswater. Ik liep dan samen met Paul van Vliet naar Diligentia, over het Lange Voorhout. Dat is leuker dan dat ik de Stones heb ontmoet."