'Een ijsje eten bij Florencia blijft een traditie’

'Een ijsje eten bij Florencia blijft een traditie’

 

De Haagse jonge acteur Rohan Sukhraj speelde in Brugklas, de Disney-serie Jonge Garde en de serie #Kelseyislelijk op NPO3. In februari speelt hij in de nieuwe NPO3-serie Forever. Sinds 2017 maakt hij ook deel uit van de populaire boyband Zomaer. Zijn favoriete plek in de stad is ijssalon Florencia, waar hij bijzondere herinneringen aan heeft.

“Ik ben geboren en getogen in Den Haag en woon er nog steeds. Dat komt omdat Den Haag gewoon de leukste stad van Nederland is. Voor mijn werk ben ik veel in Amsterdam, maar daar zou ik nooit van mijn leven willen wonen. De sfeer is er anders, het lijkt altijd net alsof ik in het buitenland ben. Dat ligt echt aan het gevoel, ik ben echt een gevoelsmens. In Den Haag voelt alles vertrouwd, ik ken heel de stad. Als ik terugkom van werk loop ik vaak vanaf het Centraal Station richting het Binnenhof, ik kwam er laatst pas achter dat je daar lekker doorheen kunt wandelen. Die plek is ’s avonds en ’s nachts echt magisch. Bijna zoals Zweinstein uit Harry Potter, echt heel vet. 

Rohan portret.jpg

Overtuigende clown
Ik ben opgegroeid in Rustenburg en Oostenbroek, bij de Beeklaan. Erna heb ik op veel verschillende plekken gewoond, maar nu ben ik weer terug waar ik ben begonnen. Dat voelt vertrouwd en biedt rust.

Vroeger wist ik altijd al dat ik acteur wilde worden, terwijl ik nog nooit op de planken had gestaan. Ik wist dus helemaal niet dat ik kon acteren, maar ik ging het gewoon worden: acteur. In de groep 8-musical stond ik voor het eerst op het podium en was iedereen compleet verrast: ‘Dit hadden we echt niet verwacht, je moet acteur worden!’ Weet je wat mijn rol toen was? Ik speelde een clown.

Mijn eerste rol was drie jaar geleden in Brugklas, ik had een bijrolletje in een aflevering. Ik was dolblij toen ik werd gebeld: mijn eerste klus! Erna ging het best wel snel. Ik heb meer in Brugklas gedaan, ook in het tweede seizoen. Dezelfde producenten nodigden me uit voor de auditie van een nieuwe Disney-serie, Jonge Garde, en die rol kreeg ik ook. Pas toen we mediatrainingen kregen en naar het hoofdkantoor van Disney in Nederland mochten, kreeg ik door hoe groot dat eigenlijk was.  Maar, het is niet alsof ik nu meteen overal herkend wordt op straat hoor, dat valt allemaal nog wel mee. Dat is natuurlijk ook niet waar ik het voor doe, het gaat mij puur om het acteren. Het is wat mij typeert: bij iedere rol wil ik het echt helemaal goed doen: of ik nou in een studentenfilm speel of een hele grote Disney-serie, ik wil er alles voor geven.

IJssalon met herinneringen

Een bijzondere plek in Den Haag is voor mij ijssalon Florencia, omdat ik er mooie herinneringen aan heb. Mijn ouders zijn altijd gescheiden geweest, met mijn vader was er een omgangsregeling. Ik heb hem niet heel goed gekend, maar toen ik er vroeger in het weekend kwam was dat altijd feest: alles leek prachtig, want hij haalde alles uit de kast om er een mooie tijd van te maken. Altijd als ik bij mijn vader at fluisterde ik in mijn oma’s oor: ‘Mag ik een ijsje eten bij Florencia?’ Ik wist dat mijn vader ‘nee’ zou zeggen, maar mijn oma was er altijd voor in. Zo kwam het dat ik iedere avond als ik bij mijn vader was, een ijsje bij Florencia ging eten.

In 2010 is mijn vader overleden en dit is een van de laatste plekken waar ik met hem – en mijn opa en oma – ben geweest. Daarom is het een bijzondere plek voor me. Met mijn opa en oma kom ik er nog steeds, dat blijft een traditie. Zij kennen ook de eigenaren van de zaak, dus altijd als we aan komen wandelen staat er binnen no time een kopje koffie voor ze klaar. De eigenaren hebben een Italiaanse warmte en directheid, erg leuk. Nu kom ik er minder vaak, maar het blijft echt een plek van mijn vader, mijn opa, oma en mij.”