'Als skater infiltreer je sneller in de stad'

'Als skater infiltreer je sneller in de stad'

Met zijn smartphone maakt kunstenaar Jan-Willem den Haan (24) stillevens en landschappen. Vervolgens deelt hij ze, onder de naam Snapwillum, met een enorme schare volgers op Snapchat. Zijn favoriete plek is Skatepark Sweatshop aan de Binckhorstlaan.

Op deze plek is hij elke week. Op woensdag om te werken – hij geeft kinderen skateles, op andere dagen komt hij er voor het plezier. “Om te oefenen is het hier ideaal”, zegt Jan-Willem. Hij focust zich dan op ingewikkeldere trucjes. “Die duren wat langer om te leren. Als je een ‘manual’ doet of een ‘wheelie’, dan moet je op twee wielen kunnen balanceren. Dat is echt even oefenen. Je hebt alleen een verhoging nodig – bijvoorbeeld een stoeprandje – en daar kun je dan al op oefenen. Als je dan wat beter bent, dan doe je een ‘kickflip’ ervoor en doe je de ‘manual’ wat langer. Dat betekent dat je op twee wielen doorrijdt.”

Ondanks het feit dat Jan-Willem is opgegroeid in Rijnsburg, kent hij de stad al door en door. “Ik voel me goed Haags. Ik ben hier niet zomaar komen wonen om m’n school of studie te doen. Ik ben de straat opgegaan om daar te skaten. En daar maak je wel andere dingen mee. Daar zie je dingen van dichtbij. Je wordt weggestuurd waar het niet mag. Je komt verschillende attitudes van mensen tegen. Ik denk dat je daardoor iets sneller infiltreert in de stad.”

“In heel Den Haag kan je eigenlijk wel skaten: het Spuiplein, bij de Tweede Kamer, het Malieveld en op andere plekken in de stad. Maar als het regent, wil je gewoon overdekt kunnen skaten. Daarvoor is in Den Haag eigenlijk alleen Skatepark Sweatshop.” De skategemeenschap in Den Haag is een hechte groep, weet Jan-Willem. “Er zijn veel skateboarders in Den Haag, dus je komt elkaar elke keer tegen. Het is naar verloop van tijd familie geworden.”

Volgens Jan-Willem is het Spuiplein dé plek om te skaten in Den Haag. “Het is hele relaxte en aangename grond om te skaten, want je hebt kleine wieltjes. Op dat marmer skate je daar echt top. Een andere fijne plek is het Paleis van Justitie. Daar ligt ook een mooie natuurstenen vloer. En er staan marmeren bankjes. Je mag er alleen niet meer skaten nu.” Dat maakt zijn wil om daar te skaten nóg groter. “Het Paleis van Justitie heeft een deel waar je niet kan skaten als het open is. Dat is echt een leuke trap, een leuke uitdaging. Als je dat dan toch doet, word je daar weggestuurd. Dat is dus een plek waar het dan wel kriebelt, vooral als het niet mag…”

Trots is hij vooral op de skyline van Den Haag. “Toen ik hier vanuit Rijnsburg kwam, vond ik dat heel mooi. Niet die nieuwste gebouwen – met die stompe vierkante bovenkanten, maar juist de Haagse Tieten en die witte toren – de Hoftoren.”