'Als je hier voor je rust zit, heb je geen zin om over voetbal te praten'

'Als je hier voor je rust zit, heb je geen zin om over voetbal te praten'

Tom Beugelsdijk (26) is dé publiekslieveling van ADO Den Haag. Na zijn honderdste wedstrijd in het shirt van ADO, waarin hij als enige scoorde tegen Willem II, werd de Haagse centrale verdediger zaterdag uitgeroepen tot ‘man of the match’. Zijn favoriete plek in Den Haag is Bakker Tim aan de Leyweg.

De voetballer komt hier al vanaf zijn zeventiende. “Een keer in de week ben ik hier. Soms haal ik m’n broodje en dan ga ik naar de club toe. Meestal ben ik met een maatje. Hij geeft tennisles en is ook vaak in de middag vrij. Dus dan chillen we even of ik lees gewoon in m’n eentje lekker een krantje. Vind het wel relaxed hierzo.”

Tom combineert zijn broodje bij Bakker Tim vaak met een bezoekje aan zijn moeder, die op de Escamplaan woont. Hij wordt in de lunchroom regelmatig aangesproken over de prestaties van ADO. “De mensen die hier komen, hebben het dan over de wedstrijd. Dat we meer punten moeten pakken. Of dat we een goede seizoenstart hebben. Het gaat altijd over voetbal als we binnenkomen. Af en toe, als je hier voor je rust zit, heb je geen zin om over voetbal te praten, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Daar moet je goed mee omgaan. Dat doe ik ook.”

Momenteel woont de ADO-speler in het Wateringse Veld, waar hij ook van zijn zevende tot zijn zeventiende heeft gewoond. Maar Tom is in Rijswijk geboren. Hij voelt zich wel echt een Hagenaar. Op de vraag of hij in Den Haag blijft wonen, antwoordt hij resoluut: “Je weet nooit of je tot je vijfendertigste in Den Haag kan blijven. Maar ik weet wel: na mijn carrière woon ik hier. Of er moet echt iets geks gebeuren, maar ik kan me niet voorstellen dat ik hier niet over tien jaar gewoon woon.”

“Den Haag is thuis”, zegt Tom. “Ik weet niet beter. Het gevoel ligt hier. Je kent hier alle straatjes, alle hoekjes. Dat maakt het thuis.”

Hij komt graag in het centrum van de stad. “Ik vind het Binnenhof mooi. Het Plein is kicken. En de Grote Markt.” Kan hij daar nog komen, als bekendheid? “Na een nederlaag is het niet verstandig. Ze doen me niets, maar je krijgt toch veel vragen. Je wordt er niet vrolijk van. Als je met 2-0 van Ajax verliest, moet je niet naar de Millers gaan. Dan kan je beter thuis met vrienden gewoon lekker chillen. Of een rustig gedeelte zoeken. Maar je moet niet gaan feesten. Sowieso ben ik dan ook niet in de mood om te feesten, maar als we van Ajax hadden gewonnen, dan ga je natuurlijk wél het Plein op om het te vieren. Ja, toch?”

Tom is ook een ambassadeur van de stad. “Een jongen uit m’n team komt uit Duitsland en hij komt in Den Haag voetballen, maar hij wil niet in Den Haag gaan wonen. Hij is in Rotterdam gaan wonen. We hebben een beetje bonje gehad daarover – wel op een leuke manier, natuurlijk – maar het is zijn keuze. Ik had het leuk gevonden als hij in Den Haag was komen wonen. Ik zeg vaak zat tegen hem: ‘Begrijp echt niet dat jij in Rotterdam gaat wonen'. Beetje plagen, dat is leuk toch!"